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12 November 2014 

 

The Institute of Chartered Accountants of Zimbabwe (ICAZ), 

2 Bath Road / Corner Sam Nujoma St, 

Belgravia,  

Harare, 

Zimbabwe  

 

Dear Sir 

 

Exposure Draft, Proposed Changes to Certain Provisions of the Code Addressing the 

Long Association of Personnel with an Audit or Assurance Client 

 

ICAZ is pleased to have this opportunity to respond to the above exposure draft. We hope you find 

our comments helpful. 

  

If there are any issues arising from the above, please contact the undersigned. 

 

Yours sincerely 

 

Emmanuel Dhenhere CA(Z); CA(SA); ACA 

Technical Manager 

Institute of Chartered Accountants of Zimbabwe (ICAZ) 

Office :  +263 4 252672/3 

Mobile : +263 772119070 

emmanueld@icaz.org.zw; emmanuel.dhenhere@gmail.com  

For and on behalf of ICAZ’s Auditing and Professional Standards Committee (APSC)  

mailto:emmanueld@icaz.org.zw
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ICAZ comments on the Exposure Draft, Proposed Changes to 

Certain Provisions of the Code Addressing the Long Association 

of Personnel with an Audit or Assurance Client  
 

Specific Comments  

 

General Provisions  

Question 1 – Do the proposed enhancements to the general provisions in paragraph 290.148 

provide more useful guidance for identifying and evaluating familiarity and self-interest 

threats created by long association? Are there any other safeguards that should be 

considered?  

The proposed enhancements to paragraph 290.148 give more guidance and further clarify 

familiarity and self-interest threats created by long association. There are no additional 

safeguards that we think need to be considered at the moment. 

 

Question 2 – Should the General Provisions apply to the evaluation of potential threats 

created by the long association of all individuals on the audit team (not just senior 

personnel)?  

While we think that this enhancement is good, we do believe that the junior members (below audit-

in-charge level) of a team do not necessarily have a major impact on the outcome of an audit. In 

most instances, they do not have the long association threat as they will be Trainees who usually 

get to the level of a senior after at least three years with the audit firm. We believe the Code’s 

principles of evaluating threats to independence of junior trainees is adequate without having to 

consider the ‘long association’ threat. The significant issue here is the role that an individual has 

on an assignment over the period of association.  

 

Question 3 – If a firm decides that rotation of an individual is a necessary safeguard, do 

respondents agree that the firm should be required to determine an appropriate time-out 

period?  

Where firms decide to rotate individuals, they should determine their own appropriate time-out 

period. This allows firms to manage their risks better. 
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Rotation of KAPs on PIEs  

Question 4 – Do respondents agree with the time-on period remaining at seven years for 

KAPs on the audit of PIEs?   

We fully concur with not changing the time-on period. 

 

Question 5 – Do respondents agree with the proposal to extend the cooling-off period to five 

years for the engagement partner on the audit of PIEs? If not, why not, and what 

alternatives, if any, could be considered?  

We have reservations on the extension from two to five years. While the objectives are clear, the 

extension which comes along with stripping the Engagement Partner (EP) of any involvement on 

the audit client for that extended period seems to be far-fetched.  

We recommend that the cooling off period be extended to three years instead (if it must be 

increased), and that the Engagement Partner may be allowed to provide quality control functions 

(ECQR) after these three years. The Engagement Partner can then be allowed to be the EP after 

the five years as proposed. 

 

Question 6 – If the cooling-off period is extended to five years for the engagement partner, 

do respondents agree that the requirement should apply to the audits of all PIEs?   

Yes the requirement should apply to the audits of all PIEs.  

 

Question 7 – Do respondents agree with the cooling-off period remaining at two years for 

the EQCR and other KAPs on the audit of PIEs? If not, do respondents consider that the 

longer cooling-off period (or a different cooling-off period) should also apply to the EQCR 

and/or other KAPs?   

We concur with not changing the cooling-off period of the EQCR and other KAPs.  

There were strong views on the role of some KAPs who might be the engagement partner of the 

major subsidiaries/divisions of a PIE. These KAPs were deemed to sometimes face major risks 

relating to the audit of the PIE. These KAPs should have a similar cooling off period to the 

Engagement Partner. The foreseen challenges then will be around defining which KAPs require 

a similar cooling off period to the EP. ie whether it is going to be Revenue/Profits/Total Assets 

percentage contribution of a subsidiary/division to the consolidated numbers, this may also be 

considered against the significance of the risks associated with the subsidiary/division to the risks 

of the audit of the group. 
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Question 8 – Do respondents agree with the proposal that the engagement partner be 

required to cool-off for five years if he or she has served any time as the engagement partner 

during the seven year period as a KAP?  

No we do not agree with the notion that ‘he or she has served any time during the seven year 

period’. The engagement partner’s cooling off period should take into consideration his total 

cumulative association with the client before we can attach a familiarity threat. ie where an 

Engagement Partner has say a four year cumulative association with the client in the preceding 

seven years, its only then that we can consider the need for a cooling off period. 

What may need clarification is whether this is intended to be applied on an Engagement Partner 

who has only served two years (a single year as and EP and another year as a KAP) over the last 

seven years of the audit engagement. If yes, this may be contrary to the spirit of the code, as such 

a partner cannot be defined as having a long association with the engagement client. 

290.150A first bullet – this is not very clear. It appears to put the long association tag on a KAP 

that has served a client for only two years in the past seven years. The paragraph appears to 

imply that for an engagement client that has been audited by a firm for seven consecutive years, 

any partner that has been involved on it say for just a year as the engagement partner (and 

another year as a KAP) – that this partner has to take a cooling off break of five years. This 

appears to be contrary to the spirit of the Code. Please refer to the table under our ‘Other General 

Comments” for the confusion that 290.150A seems to create. 

 

Question 9 – Are the new provisions contained in 290.150C and 290.150D helpful for 

reminding the firm that the principles in the General Provisions must always be applied, in 

addition to the specific requirements for KAPs on the audits of PIEs?     

Yes, the new paragraphs are helpful. 

 

Question 10 – After two years of the five-year cooling-off period has elapsed, should an 

engagement partner be permitted to undertake a limited consultation role with the audit 

team and audit client?   

We believe after two years of the cooling-off period, the familiarity threat would have been 

managed to an acceptable level as such we do not see any reasons why a ‘cooled-off’ engagement 

partner cannot be allowed to be consulted on a limited basis. 

 

Question 11 – Do respondents agree with the additional restrictions placed on activities that 

can be performed by a KAP during the cooling-off period? If not, what interaction between 

the former KAP and the audit team or audit client should be permitted and why?  

We fully agree that the KAP should not be involved in any capacity during the cooling off period.  

What may need additional consideration is the cooling off period for those KAPs who are the EPs 

for the major subsidiaries/divisions of a PIE, as outlined in our response to question 7. 

 

Question 12 – Do respondents agree that the firm should not apply the provisions in 

paragraphs 290.151 and 290.152 without the concurrence of TCWG? 

We fully agree. Extending the duration served by the KAP, should be with the express approval 

of those charged with governance.    
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Section 291  

Question 13 – Do respondents agree with the corresponding changes to Section 291? In 

particular, do respondents agree that given the differences between audit and other 

assurance engagements, the provisions should be limited to assurance engagements “of a 

recurring nature”?   

We fully agree.  Assurance engagements of a ‘recurring nature’ are the ones that bear the most 

risk of familiarity threats arising from long association with a client.  

 

 

Impact Analysis   

Question 14 – Do respondents agree with the analysis of the impact of the proposed changes? 

In the light of the analysis, are there any other operational or implementation costs that the 

IESBA should consider?   

We agree with the analysis 

No other operational or implementation costs that need to be brought to the attention of IESBA 

have been noted yet. 
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Request for General Comments  

Question 15 – In addition to the request for specific comments above, the IESBA is also 

seeking comments on the following general questions:  

(a) Small and Medium Practices (SMPs) –The IESBA invites comments regarding the impact of 

the proposed changes for SMPs.  

These will be the most adversely affected as they may not have the resources that allow for 

partners being forced to cool-off. It is highly probably that some SMPs will be forced to increase 

the size of their partnerships or to lose some clients if they are to properly apply the revisions of 

the Code. 

 

(b) Preparers (including SMEs) and users (including Regulators) – The IESBA invites comments 

on the proposed changes from preparers, particularly with respect to the practical impacts 

of the proposed changes, and users.  

Most preparers tend to get comfortable with the long association with their auditors as they 

usually think that they get more out of such a relationship. They may not be enthusiastic of having 

to deal with new KAPs as they associate this with higher audit fees (new personnel usually take 

longer to complete tasks).  

TCWG and Regulators will most appreciate the enhancements of the Code as they believe the 

interests of all stakeholders are best served where there is enhanced independence between the 

client and its auditors.  

 

(c) Developing Nations – Recognizing that many developing nations have adopted or are in the 

process of adopting the Code, the IESBA invites respondents from these nations to comment 

on the proposed changes, in particular, on any foreseeable difficulties in applying them in 

a developing nation environment.  

Zimbabwe has always applied the Code from its inception. There are no additional comments 

other than those highlighted above. 

 

(d) Translations – Recognizing that many respondents may intend to translate the final changes 

for adoption in their own environments, the IESBA welcomes comment on potential 

translation issues respondents may note in reviewing the proposed changes.  

Zimbabwe uses English as its official language as such there are no translational concerns.  
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(e) Effective date – Recognizing that the proposed changes are substantive, would the proposal 

require firms to make significant changes to their systems or processes to enable them to 

properly implement the requirements? If so, do the proposed effective date and transitional 

provisions provide sufficient time to make such changes? 

For large firms we do not see any significant changes to their systems and process being 

necessary as such the proposed effective date and transitional provisions provide sufficient time. 

However for the SMP, who may need to co-opt new partners or implement other changes to their 

systems and processes, there may be need to make sure that once amendments to the code are 

finalised, there may be need to provide for at least 18 months to the effective date. This appears 

to be the case if the IESBA manages to stick to their timetable.  
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Other General Comments 
There may be need to define the ‘Seven Year Time-on period’ ie does it relate to seven consecutive 

years, or any cumulative seven years attained over a specified period like say ten years. The 

challenge with having the years being successive, a KAP/EP that takes a break on an audit client 

in say the sixth year, will have reset his/her clock to continue working as a KAP in the subsequent 

seven years. This will mean he can serve the client in 12 out of 13 years without being deemed to 

have a familiarity threat – which seems contrary to the spirit of the Code. 

If the seven years relates to any partner association with a client in the preceding seven years 

(any breaks included) paragraph 209.150A may imply that some partners who we deem to not 

have a familiarity threat may be required to cool off. Scenarios A up to G as shown in the table 

below relate to a KAP who has acted as an EP at any one time in the last seven years. Such 

partners would be cooled off per paragraph 290.150A (unless we interpret it incorrectly).  

 

Paragraph 290.150A possible scenarios 

scenario Yr1 Yr2 Yr3 Yr4 Yr5 Yr6 Yr7 Familiarity 

threat? 

A EP      KAP NO 

B EP     KAP KAP NO 

C EP    KAP KAP KAP NO 

D EP KAP    KAP KAP NO 

E EP KAP KAP    KAP NO 

F EP   KAP  KAP KAP Maybe 

G EP  KAP  KAP  KAP YES 

 

Scenarios A-E show cases where a partner has cooled off for 3 years hence should not be deemed 

to have a familiarity threat hence no need to cool off in year 8 going forward.  

Scenario F – the partner cooled off for 2 years and it can be debated on whether there is still a 

familiarity threat at all in this situation. 

Scenario G -  while the partner only has 4 years association with the client, he/she has never 

taken a reasonable break from the client to alleviate any familiarity threats as such he/she can be 

deemed to be getting to close to the client hence should be cooled off.  

The current definition of the ‘period-on’ should be clearly defined so that the above scenarios are 

dealt with in the line with the spirit of the code. The consecutive seven year association with a 

client is a risky definition as it may do little to address the familiarity risk as alluded to earlier. 
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Audit Clients that are Public Interest Entities  

290.150A  In respect of an audit of a public interest entity, an individual shall not be a key audit 

partner for more than seven years. After such time:  

• An  individual who has acted as the engagement partner at any time during the seven 

year period shall not be a member of the engagement team or  provide quality control 

for the audit engagement for five years; and  

• Any other key audit partner shall not be a member of the engagement team or provide 

quality control for the audit engagement for two years.  

 


