
  

 

 

 

 

 

Ref #491998 

 

12 November 2014 

 

International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) 

 

Email: kensiong@ethicsboard.org 

 

  

Dear Sir 

 

SAICA SUBMISSION ON THE IESBA’s EXPOSURE DRAFT, PROPOSED CHANGES TO CERTAIN 

PROVISIONS OF THE CODE ADDRESSING THE LONG ASSOCIATION OF PERSONNEL WITH AN 

AUDIT OR ASSURANCE CLIENT 

 

In response to your request for comments on the IESBA’s Exposure Draft, Proposed Changes to 

Certain Provisions of the Code Addressing the Long Association of personnel with an Audit or 

Assurance client, attached is the comment letter prepared by The South African Institute of 

Chartered Accountants (SAICA).  

 

We thank you for the opportunity to provide comments on this document.  

 

Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss any of our comments. 

 

Yours sincerely, 

 

 

 

 

Juanita Steenekamp (CA (SA)) 

Project Director – Governance and Non-IFRS Reporting 
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RESPONSE TO REQUEST FOR SPECIFIC COMMENTS 

 

General Provisions 

1. Do the proposed enhancements to the general provisions in paragraph 290.148 provide more 

useful guidance for identifying and evaluating familiarity and self-interest threats created by 

long association? Are there any other safeguards that should be considered?  

 

Response:  

Yes, we do believe that the general provision in paragraph 290.148 provides useful guidance 

however; the IESBA should clarify the applicability of the examples given in the paragraph at 

firm level or partner level. For example: 

 

• Paragraph 290.148A currently states that “A self-interest threat may be created as a 

result of an individual’s concern about losing a longstanding client of the firm or a 

desire to maintain a close personal relationship with a member of senior management 

or those charged with governance.” 

 

We propose that this paragraph be rephrased to state that” A familiarity threat or 

self-interest threat  may be created as a result of a firm or key engagement partner 

an individual’s concern  losing a longstanding client of the firm or a desire to maintain 

a close personal relationship with a member of senior management or those charged 

with governance.” 

 

The example provided of “a desire to maintain a close personal relationship with a 

member of senior management or those charged with governance” with the client is 

given as a self-interest threat in paragraph 290.148A.   

 

We also propose that the following example of a self-interest threat be included to 

provide clarity in this paragraph: 

 

“A self-interest threat may be created by an individual’s hesitancy to overturn a 

decision previously reached, so as not to call into question the prior judgement”.  

 

• It should be noted that the threats from long association are not limited to the impact 

on that individual’s objectivity.  Due to the role of an engagement partner, they have a 

significant influence on all of the other members of the engagement team.  In order to 

incorporate this threat, we would suggest amending 290.148B as follows under point 

A, bullet 5 which currently states that “The extent to which the individual has the 

ability to influence the outcome of the audit, for example by making key decisions”; “ 

 

We therefore recommend the following proposed wording:   “The extent to which the 

individual has the ability to influence the outcome of the audit, for example by making 

key decisions and directing or influencing other members of the engagement team.”  
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2. Should the General Provisions apply to the evaluation of potential threats created by the long 

association of all individuals on the audit team (not just senior personnel)?  

 

Response: 

No, in South Africa, we are of the view that there is sufficient change in the engagement teams, 

other than the engagement partner, because of the composition of the teams. These are made 

up of trainee accountants that serve articles for three years and managers that either become 

partners (who are then covered by the long association restrictions), or they would find other 

employment. Furthermore, manager and trainees interact with those responsible for the 

financial statements under audit at a level that does not unduly influence them through a long-

term relationship. We therefore propose that there is no need to extend the provisions of long 

association to staff that is hierarchically below the engagement partner and any KAP as the 

threats of familiarity and self-interest do not seem to be present. This threat, if it is perceived, 

can be dealt with in the normal way of assessing independence of members of the audit team. 

Firms should be encouraged to develop their own policies for this threat, bearing in mind that 

these policies need to cover independence in mind and in appearance. 

 

3. If a firm decides that rotation of an individual is a necessary safeguard, do respondents agree 

that the firm should be required to determine an appropriate time-out period?  

 

Response: 

We do believe that it is appropriate for the firm to be required to determine an appropriate 

time-out period. Rotation of an individual is necessary so as to eliminate threats to 

independence of mind and in appearance. Once the firm identifies that an individual is 

required to rotate in order to eliminate a threat to independence or reduce it to an acceptable 

level we are of the view that a firm can deal with these threats in the normal way of identifying 

threats to independence and provide safeguard that eliminate the threats or reduce them to 

an acceptable level. 

 

Rotation of KAPs on PIEs 

4. Do respondents agree with the time-on period remaining at seven years for KAPs on the audit 

of PIEs? 

 

Response: 

Yes, we agree with the time-on period remaining at seven (7) years for KAPs on the audit of 

PIEs. 

 

5. Do respondents agree with the proposal to extend the cooling-off period to five years for the 

engagement partner on the audit of PIEs? If not, why not, and what alternatives, if any, could 

be considered?  

 

Response: 

No, we do not agree with changing the cooling off period to five years.  That is not practical for 

many audit firms – even the larger mid-tier firms.  In South Africa the risk will be that partners 

who would not normally be listed entity audit partners will have to be accredited with the JSE 

to meet the rotation requirements within the firm.  The risk to audit quality is then even 

greater than the long-association.  We are also of the view that IFAC should not be making 

their requirements any stricter than the EU. We are also of the view that there is no defensible 
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theoretical or evidential basis whatsoever that suggests that a longer cooling-off period would 

increase audit independence. 

 

Furthermore, consideration should be given where local jurisdiction limits an engagement 

partner’s ability to serve a client for less than seven years. The Code should permit a 

proportionately shorter cooling-off period, as long as the combination of the time-on and time-

off would yield an adequate limitation on overall time served. 

 

Such legislation is applicable in South Africa, Argentina, Mexico, China, Brazil and Australia. This 

would then avoid unintended consequences of an overly strict application of a standard that 

would not be in the public interest as it affects resourcing, expertise, knowledge, etc., and 

negatively impact audit quality.  

 

6. If the cooling-off period is extended to five years for the engagement partner, do respondents 

agree that the requirement should apply to the audits of all PIEs?  

 

Response: 

Yes, the concept of public interest is already clearly defined in section 290. 25. To permit a 

subgroup of these entities to not being required to apply the restrictions regarding long 

association is not practicable and we suggest all PIEs should be included in the restrictions 

imposed by the provisions regarding long association. 

 

7. Do respondents agree with the cooling-off period remaining at two years for the EQCR and 

other KAPs on the audit of PIEs? If not, do respondents consider that the longer cooling-off 

period (or a different cooling-off period) should also apply to the EQCR and/or other KAPs? 

 

Response: 

Yes, we support the proposal to keep the cooling off period at two years for the EQCR and 

other KAPs, however it the period is extended we would request that the cooling off period is 

kept the same for all KAPs.  

 

8. Do respondents agree with the proposal that the engagement partner be required to cool-off 

for five years if he or she has served any time as the engagement partner during the seven year 

period as a KAP?  

 

Response: 

As mentioned in question 5 we do not support the five year cooling off period. 

Should the IESBA decide to increase the cooling off period to five years, we believe that the 

proposed five year cooling off period should allow for a proportionate reduction where the KAP 

was not involved for the full seven year period. 

 

9. Are the new provisions contained in 290.150C and 290.150D helpful for reminding the firm that 

the principles in the General Provisions must always be applied, in addition to the specific 

requirements for KAPs on the audits of PIEs?  
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Response: 

Yes, we do believe that the new provisions contained in 290.150C and 290.150D are helpful for 

reminding the firm that the principles in the General Provisions must always be applied, in 

addition to the specific requirements for KAPs on the audits of PIEs. 

 

10. After two years of the five-year cooling-off period has elapsed, should an engagement partner 

be permitted to undertake a limited consultation role with the audit team and audit client? 

 

Response: 

Yes, we agree that the previous engagement partner can undertake a limited consultation role 

with the audit team and audit client.  We do however need to re-iterate that we do not 

support the five year cooling-off period.  

 

11. Do respondents agree with the additional restrictions placed on activities that can be 

performed by a KAP during the cooling-off period? If not, what interaction between the former 

KAP and the audit team or audit client should be permitted and why? 

 

Response: 

No, we do not agree with any additional restrictions placed on the engagement partner during 

cooling off period. 

We believe that the code should distinguish between KAPs who audit significant subsidiaries 

and those that are specialists in their respective fields (technical experts, subject matter 

experts). A significant subsidiary being one that has a significant influence on the financial 

results of the holding company. The more stringent rotation requirements are most needed in 

respect of KAPs that audits a significant subsidiary and to a much lesser extent with respect to 

a partner that provides specialist services. 

 

12. Do respondents agree that the firm should not apply the provisions in paragraphs 290.151 and 

290.152 without the concurrence of TCWG?  

 

Response: 

Yes, we do agree that the firm should not apply the provisions in paragraphs 290.151 and 

290.152 without the concurrence of TCWG. 

 

13. Do respondents agree with the corresponding changes to Section 291? In particular, do 

respondents agree that given the differences between audit and other assurance 

engagements, the provisions should be limited to assurance engagements “of a recurring 

nature”? 

 

Response: 

Yes, we agree 

 

Impact Analysis 

14. Do respondents agree with the analysis of the impact of the proposed changes? In the light of 

the analysis, are there any other operational or implementation costs that the IESBA should 

consider? 
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Response: 

Yes, we agree but we would also like to inform the IESBA of the impact of local legislation 

which have not been considered where the engagement partner is required to rotate after five 

years and the effect thereof will be that three engagement partners would be required within a 

period of ten years. 

 

 

Request for General Comments  

In addition to the request for specific comments above, the IESBA is also seeking comments on the 

matters set out below:  

 

(a) SMPs—the IESBA invites comments regarding the impact of the proposed changes for 

SMPs, especially the changes regarding management responsibilities. 

 

Response: 

There could be significant cost implications for SMPs if the cooling-off period is extended 

to five years. 

 

(b) Preparers (including SMEs), and users (including regulators)—The IESBA invites comments 

on the proposed changes from preparers (particularly with respect to the practical impacts 

of the proposed changes), and users. 

Response: 

 None 

 

(c) Developing Nations—Recognizing that many developing nations have adopted or are in 

the process of adopting the Code, the IESBA invites respondents from these nations to 

comment on the proposed changes, in particular, on any foreseeable difficulties in 

applying them in a developing nation environment. 

Response: 

 None 

 

(d) Translations—recognizing that many respondents may intend to translate the final 

changes for adoption in their own environments, the IESBA welcome comment on 

potential translation issues respondents may note in reviewing the proposed changes. 

Response: 

None 

 

(e) Effective Date—The IESBA proposes that the effective date for the changes will not be less 

than 12 months after issuance of the final changes. Earlier application would be 

permitted. The IESBA welcomes comment on whether this minimum period would be 

sufficient to support effective implementation of the changes. 

Response: 

 None 


