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Dear Mr McPeak, 
 
Re: FEE Comments on the IAESB Consultation Paper on the Proposed IES 5 

(Revised) Practical Experience Requirements for Aspiring Professional 
Accountants 

 
FEE (The Federation of European Accountants) is pleased to provide IAESB with its 
comments on the Proposed IES 5 (Revised) on practical experience. 
 
FEE supports the IAESB’s project to improve the clarity of its standards by making a 
distinction between requirements and Explanatory Material. As a matter of principle, FEE 
also favours a principles-based approach to the standards. 
 
However, the concept of output-based approach should not be understood as a 
mechanism leading to a substantial reduction of the level of qualification. Principles-based 
standards should not lead to substantial differences in the level of quality compared to 
rules-based standards. As explained below, we believe that there are little chances that 
any output-based approach could justify a reduction of the length of practical experience 
below a minimum period of time. Therefore, the IAESB should reconsider whether in the 
specific circumstance, the pure output-based system is fully appropriate. 
 
Answers to detailed questions raised in the discussion paper are given in the appendix to 
this letter. 
 
For further information on this letter, please contact Ms Petra Weymüller from the FEE 
Secretariat (email: petra.weymuller@fee.be, Tel.: +32 2 285 40 75). 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 
 
Philip Johnson 
President
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Question 1: Do you find that the outcome-based, input-based, and combination 
approaches offer sufficient alternatives for effectively meeting the standard’s 
requirement for IFAC member bodies to establish their preferred approach to 
measure practical experience? 
 
From a policy perspective, FEE generally prefers principles-based standards. For example, 
when the regulation defines a certain period of practical education, this does not mean that 
the period is appropriate for all individual aspiring professional accountants. After the 
assessment of the qualifications, a prolongation of this period can be judged necessary. 
 
The output-based approach suggested by IAESB is closer to the above mentioned 
approach based on principles. Paragraph 12 setting the requirement in the context of an 
output-based system is however not really self-explanatory and will be difficult to 
implement if the explanatory material (A5) does not provide further information on the 
concept of competency map and skills assessment. It should explain how to build and 
prepare competency maps and how to assess skills of practical experience separately 
from other elements of professional qualifications (IES 6). More information and guidance 
would be helpful to promote the output-based approach which would be conducive to 
harmonisation in the education process. 
 
IAESB could perhaps reconsider whether a pure output-based approach as explained in 
the draft is appropriate. IES 1 in its new draft form uses the helpful concept of reasonable 
chance of successfully completing the professional education. As explained in paragraph 
10, this requires that practical experience is of sufficient duration and intensity. “Sufficient” 
usually refers to quantification. 
 
In the context of practical experience, IAESB could prefer a combined approach setting a 
minimum to be combined with other criteria useful to determine the appropriate duration of 
practical experience of individual cases. 
 
For information, a full-time two-year criterion is used in the European Directive on the 
Recognition of Professional Qualifications,1 to allow free movement of professionals in the 
internal market when a specific profession (or activity) is not regulated in the Member State 
of origin. As far as statutory audit services are concerned, the European Directive on 
Statutory Audit2 requires trainees to complete a minimum of three years practical 
experience. It results from a FEE Survey on practical experience3 that most EU/EFTA 
countries have a three-year requirement. 
 
 
 

 

1 Article 5 1. (b) of the Professional Qualifications Directive 
   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2005L0036:20110324:EN:PDF  
2 Article 10 of the Statutory Audit Directive,: 
   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006L0043:20080321:EN:PDF  
3 Practical Experience in Education of Professional Accountants, June 2008:      

http://www.fee.be/fileupload/upload/Practicalsurvey1692008392150.pdf  

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2005L0036:20110324:EN:PDF
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006L0043:20080321:EN:PDF
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006L0043:20080321:EN:PDF
http://www.fee.be/fileupload/upload/Practicalsurvey1692008392150.pdf
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Question 2: In considering the role of the supervisor in directing the aspiring 
professional account’s practical experience, the IAESB is proposing to define a 
supervisor as follows: “is a professional accountant who is responsible for guiding 
and advising aspiring professional accountants and for assisting in the 
development of the aspiring professional accountant’s competence”.  Do you agree 
with this definition? 
 
FEE agrees with this definition. However, we observe that this definition is identical to the 
definition of a mentor in the current glossary of terms, except for using the expression 
“aspiring professional accountants” instead of “trainees”. Since IAESB uses both “mentor” 
and “supervisor” in the draft standard, one would expect that the two words be defined in 
the glossary and cover different situations, with possibly different consequences.  

 
Generally, our understanding would be that the role of a mentor is a voluntary one without 
legal or contractual responsibilities and liabilities whereas the role of a supervisor is 
mandatory, being the line manager of an aspiring professional accountant including legal 
or contractual responsibilities and liabilities. A mentor could be a supervisor but does not 
necessarily need to be one. A supervisor also has an ethical duty to educate the trainee 
and provide him with professional knowledge.  
 
Alternatively, to avoid confusion, it could be an option to include only one of these roles 
(either supervisor or mentor) in the requirements and explain it in detail. Different member 
bodies could include different duties and responsibilities for this role.  
 
 
Question 3: Are the requirements of IES 5 clear for IFAC member bodies? 
 
FEE believes that the proposed requirements are clear, however, some clarification in the 
explanatory material would be helpful as in particular mentioned in the response to 
question 4. 
 
 
Question 4: Are the examples and explanation in Explanatory Materials section 
sufficient in explaining the requirements of the Standard? 
 
FEE believes that the explanatory material is broadly sufficient in explaining requirements, 
except for some possible improvements identified hereunder. 
 
As explained above, we believe that: 
 

 Paragraph A5 of the explanatory material related to the output-based approach 
should be further developed as it does not add very much to the requirement; and 

 The difference between mentor and supervisor should be further explained, if the 
roles are different (see our response to question 2 above). 

 
Requirements do not specifically refer to the role of employers. However, paragraph A13 
and especially A14 comment on issues such as guidance for employers, suitability of 
employers, reporting by employers, etc. 
 
Paragraph 6 of the standard is not well placed under the section “scope”. FEE supports 
keeping the idea but not under such heading. We wonder whether adequate wording could 
be found to ask member bodies to recognise the role of employers under the section 



 

 
Page 4 of 4 

 
 
Appendix: Responses to questions raised in the IAESB Exposure Draft on IES 5 

(revised) 
 

 

 

Avenue d’Auderghem 22-28 • B-1040 Brussels • Tel: +32 (0)2 285 40 85 • Fax: +32 (0)2 231 11 12 • secretariat@fee.be • www.fee.be 

Association Internationale reconnue par Arrêté Royal en date du 30 décembre 1986 

requirements. In doing so, IAESB would have a reference to the useful comments on 
employers in the explanatory material. 
 
 
Question 5: Is the objective to be achieved by a member body, stated in the 
proposed revised IES 5, appropriate? 
 
Yes, FEE believes that paragraph 8 adequately defines the objective to be achieved. 
 
 
Question 6: Have the criteria identified by the IAESB for determining whether a 
requirement should be specified been applied appropriately and consistently, such 
that the resulting requirements promote consistency in implementation by member 
bodies? 
 
Yes, however we refer to our comment in the response to question 4 above. 
 
 
Question 7: Are there any terms within the proposed IES 5 which require further 
clarification?  If so, please explain the nature of the deficiencies. 
 
As explained in the response to question 2, the words “mentor” and “supervisor” should be 
clarified. 
 
Situations mentioned under A3 (a) would not easily be understood in all IFAC member 
bodies. 
 
 


