
 
 
 
 

 
 

BY EMAIL 
 
 

28 July 2011 
 
(By email to Edcomments@ifac.org) 
 
Technical Manager 
International Accounting Education Standards Board 
International Federation of Accountants 
545 Fifth Avenue, 14th Floor 
New York, New York 10017 
U.S.A. 

 
Dear Sir 

COMMENTS ON THE CONSULTATION PAPER ON THE REVISION OF INTERNATIONAL 
EDUCATION STANDARD 6: ASSESSMENT OF PROFESSIONAL COMPETENCE 

 
1 INTRODUCTION 
 
This comment letter has been prepared by the Professional Development Department of 
the South African Institute of Chartered Accountants (SAICA). 
 
SAICA would like to thank the International Accounting Education Standards Board for 
affording us the opportunity to comment on the proposed International Education 
Standard (IES) 6. 
  
2 GENERAL COMMENTS 
 
While SAICA concurs with the flexibility and principle based approach demonstrated in 
the standard, we would like to see more emphasis being placed on some integrated, 
comprehensive assessment taking place at or near the end of the IPD period as SAICA 
is of the opinion that the assessment practices directly influence the standard of the 
programmes provided to prospective professional accountants entering the accounting 
profession (refer our comments below).   
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3       RESPONSE TO SPECIFIC QUESTIONS 
 
Question 1 - Is the change in the scope of IES 6 to assessment across Initial 
Professional Development (IPD) and Continuing Professional Development (CPD) 
appropriate? 
 
The proposed standard applies to the assessment of competence in both the IPD and 
CPD. We are of the view that output measures are the most appropriate approach for 
the assessment of learning and development in the case of IPD (see point 2.2). We 
recognise, however, that other measures are also appropriate, and in some cases may 
be more appropriate, in the case of CPD. 
 
We find that the proposed IES 6 is not helpful with regard to assessment of CPD. We do 
not argue that the principles of assessment apply to both IPD and CPD, but hold the 
view that the application of the principles in circumstances which could be vastly 
different, could result in difficulties of interpretation of the proposed standard. 
 
We note that those who drafted the proposed standard experienced these difficulties. 
For example: 
• Paragraph 8 refers to ‘monitor’ rather than ‘assess’ (in the context of CPD). 
• Paragraph A3 refers only to IPD. 
• Paragraph A4 refers to both IPD and CPD, yet includes no examples of an input 

approach to assessment despite the fact that the input approach is widely used in 
CPD. 

• Paragraph A5 refers to both IPD and CPD and while its relevance to IPD is clear, 
this is not so in the case of CPD. 

• Paragraph A6 appears to indicate that reference should be made to IES 7 for 
assessment of CPD, implying that IES 6 is not particularly relevant to CPD. 

 
We understand that an attempt has been made in the proposed IES 6 to address 
assessment in general and to identify the principles of assessment. Our view, however, 
is that the nature of IPD and CPD, and assessment in these contexts, can be 
significantly different and therefore, even though common principles may apply, 
separation of the two with regard to assessment would aid understanding. 
 
 
Question 2 - Does this change accommodate the different approaches taken by 
professional accounting organizations? 
 
This standard accommodates SAICA’s approach to assessment in the IPD period. Refer 
above for our comments and concerns on assessment of CPD. 
 
We are uncertain, however, of the objective of this question. If the implication is that the 
proposed IES 6 should accommodate the current practices of member bodies, we would 
argue that this may be an inappropriate focus for the standard. We believe that the 
requirements of the standard should focus on ‘strengthening of the worldwide 
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accountancy profession’ (IAESB mission) rather than accommodating practices which 
may not be appropriate. 
 
 
Question 3 - Are the principles of assessment sufficient? 
 
The principles of assessment are considered to be sufficient, except for our comment 
below: 
 
• Coverage / scope in assessment 
 
We are of the view that assessment in IPD should ensure sufficient coverage (scope) of 
competence and by implication of knowledge, skills, values, ethics and attitudes. Clearly 
not all competencies will be assessed nor do we believe it necessary to do so. We do 
believe, however, that for assessment to be valid, sufficient coverage must be achieved. 
 
It could be argued that coverage (scope) is addressed in the guiding principles through 
validity (paragraphs A10–11) and sufficiency (paragraphs A17–18). However, the 
examples provided seem to indicate the application of these principles to elements of 
competence and assessment technique rather than to overall assessment during the 
IPD. For example, a specific written examination may be valid and sufficient insofar as 
these principles relate to a specific competence. It is not clear, however, whether these 
principles apply to the totality of assessment in IPD – for overall assessment to be valid 
and complete, sufficient coverage must be achieved in assessment. 
 
We recommend that coverage (scope) be addressed directly in the proposed 
standard through the application of the principles of validity and sufficiency to the 
totality of assessment. 
 
 
Question 4 -  Is the objective to be achieved by a member body, stated in the 
proposed revised IES 6, appropriate? 
 
• Assessment across IPD 
 
Paragraph A3 makes it clear that formal evaluation of professional competence must 
take place by the time the IPD is completed, but that there is no requirement as to 
whether the assessment should take place at or near the end of the IPD period. 
Although the examples provided in paragraph A3 all refer to assessment at the end of 
the IPD, it is quite clear that assessment can take place at any time, or continuously, 
during the course of the IPD. 
 
It is our view that the flexible approach adopted in the proposed standard is appropriate, 
but that there should also be a specific requirement for member bodies to undertake 
assessment (written or other forms) at the end of the IPD period as it is only at this time 
that a candidate is likely to be able to demonstrate competence in all the work roles of a 
professional accountant to the defined standard and with reference to the working 
environment that is appropriate in qualifying as a professional accountant. Assessment 
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at this point, that is, at the end of the IPD, enables comprehensive assessment with a 
degree of integration appropriate for the ‘defined standard and with reference to the 
working environment’. Put differently, we believe that assessment during IPD, while 
appropriate, cannot address the knowledge, skills and values to a suitably integrated 
level. This can only be done towards the end of IPD.  
 
We regard the proposed change to IES 6 which withdraws the requirement for some 
assessment at or near the end of IPD, to be inappropriate given our understanding of 
the nature of the overall competence that is required of a professional accountant. 
 
We recommend, therefore, that there be a requirement for an element of 
integrated assessment at or near the end of the IPD. 
 
 
• Levels of professional competence 
 
The proposed IES 6 refers to the ‘level’ of professional competence. The use of ‘level’ is 
consistent with the explanation of ‘competence’ in the Glossary of Terms. The Glossary 
states that the ‘level’ of competence will vary, depending upon a number of factors, such 
as the complexity of the environment, the complexity of tasks and the required specialist 
knowledge. This suggests that ‘levels’ of competence are fully dependent on matters 
(variables) which may be very different in different jurisdictions and even within 
jurisdictions. 
 
The proposed IES is consistent with the explanation provided in the Glossary of Terms 
in that it refers to ‘appropriate’, ‘expected’ and ‘required’ levels of confidence, thereby 
reinforcing the implication that ‘levels’ of competence may vary considerably. 
 
We understand fully the necessity for flexibility in the standard and for the standard to 
accommodate different levels of competence among member bodies. We observe, 
however, that the proposed standard provides no guidance about the minimum 
expected levels of competence for a professional accountant and that member bodies 
seeking such guidance would have to find it elsewhere. 
 
• Objective (paragraph 6) 
 
It is not clear if this section refers to the objective of the standard, of assessment or of 
the member body with regard to assessment. 
 
We agree with the gist of this paragraph but the wording should clearly identify what is 
meant by ‘objective’. 
 
 
Question 5 - Have the criteria identified by the IAESB for determining whether a 
requirement should be specified been applied appropriately and consistently, 
such that the resulting requirements promote consistency in implementation by 
member bodies? 
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The requirements (paragraphs 7–10) are straightforward and implementation by 
member bodies should prove to be consistent. This conclusion is drawn based upon the 
following reasoning: 
 
Paragraph 7: Member bodies shall assess: Implementation of the requirement to 

‘assess’ is simple. The interpretation of ‘appropriate level of 
competence’ will differ from member body to member body, but this will 
not affect consistent implementation of the principle (‘shall assess’). 

 
Paragraph 8: Member bodies shall monitor: As in the case of paragraph 7, the 

principle is to ‘monitor’ but the implication is that it should be done at an 
appropriate ‘level’ of competence. The former (monitor) is easy to 
implement consistently while the interpretation of the latter (level – 
appropriate, relevant) is likely to differ from member body to member 
body. 

 
Paragraph 9: As in the case of paragraph 7 and 8: 

‘shall apply’ – this is the principle which can be consistently applied 
‘principles’ – require interpretation and application, and is therefore 

likely to be achieved with varying degrees of success. 
 
Paragraph 10: Implementation should be consistent. 
 
 
Question 6 - Are there any terms within the proposed IES 6 which require further 
clarification? If so, please explain the nature of the deficiencies. 
 
Terminology – ‘professional competence’ 
 
The proposed IES 6 refers consistently to ‘professional competence’ while the 
Framework refers to ‘competence’. A careful reading of the proposed standard suggests 
that the terms have the same meaning. It is also noted that there appears to be no 
intention to add the term ‘professional competence’ to the International Accounting 
Education Standards Board (IAESB) Glossary of Terms. 
 
Without further clarification the use of the term ‘professional competence’ in the 
proposed standard may be interpreted to imply that there is a difference between 
‘competence’ as defined in the Framework and ‘professional competence’ as used in the 
proposed IES 6. 
 
It is our view that every effort should be made to ensure that standards are consistent 
with the Framework, particularly with regard to the interpretation and understanding of 
terminology. It is suggested, therefore, that the Glossary of Terms be amended to 
replace ‘competence’ with ‘professional competence’, a term which better 
describes the ‘ability to perform a work role …’. 
 
Terminology – ‘workplace performance’ 
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SAICA is of the opinion that the wording “assessment of workplace performance” should 
be replaced with “assessment of professional competence in the workplace”.  
 
 
4       OTHER SPECIFIC COMMENTS 
 
4.1. Measurement approaches for assessment of learning and development 
 
The Framework refers to input, process and output measures as approaches that can 
be employed to assess the effectiveness of learning and development. Although the 
proposed IES 6 makes no direct reference to these approaches, it does provide a list of 
assessment activities, all of which are output measures, in paragraph A4. 
 
It is our view that output measures are generally appropriate in the case of initial 
professional development (IPD) and we are comfortable, therefore, with the list of 
assessment activities provided for in paragraph A4. We recommend, however, that the 
proposed IES 6 make specific reference to the appropriateness of output 
measures in the case of IPD. Our view is that output measures should 
predominate in the assessment of IPD. 
 
4.2 Paragraph A4 
 
We suggest that an additional example of assessment be provided: 
• Completion of assignments/projects. This is a widely used method of assessment. 

 
Note also the editorial error in the last line of paragraph A4. 
 
4.3 Paragraph A7 
 
The meaning of ‘… and to the broader assessment processes of IPD and CPD’ is not 
clear. What are the ‘broader processes’? If this addresses the point raised by SAICA in 
section 2.6 it should to be clarified. 
 
4.5 Paragraph A11 
 
Suggested wording change: 
‘… have greater predictive validity in assessing competence …’. 
 
 
Thank you again for providing us with this opportunity to comment 
 
 
Sandy van der Walt 
Project Director: Education 


