
 

 

CIPFA response to IAESB consultation on the IES 6 
Exposure Draft 

Introduction 

In general, The Chartered Institute of Public Finance and Accountancy (CIPFA) welcomes 
the redrafting of International Education Standard 6, Assessment of Professional 
Competence. 

Request for specific comments 

Question Comment 

Question 1: Is the change in the scope of 
IES 6 to assessment across Initial 
Professional Development (IPD) and 
Continuing Professional Development 
(CPD) appropriate? 

 

It is a positive move to increase the scope 
of IES 6 to include the whole of the IPD 
period, and therefore recognise that the 
assessment of professional competence 
need not be confined to the final 
assessment before qualification.  

 

There needs to be a clearer distinction 
between assessment prior to qualification 
and CPD. The latter is covered in IES 7, and 
it would be more appropriate for IES 6 to 
focus on assessment up to qualification 
only. 

 

Question 2: Does this change 
accommodate the different approaches 
taken by professional accounting 
organizations? 

Yes (but reducing emphasis on a final 
assessment raises issues, which are 
discussed under ‘further comments’ below) 

Question 3: Are the principles of 
assessment sufficient? 

Yes. 

Question 4: Is the objective to be 
achieved by a member body, stated in the 
revised IES 6, appropriate? 

Yes. 

Question 5: Are there any terms within 
the proposed IES 6 which require further 
clarification? If so, please explain the 
nature of the deficiencies. 

The distinction between ‘assessments’ and 
‘assessment activities’ should be clarified. 
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Further comments 

Extant standard paragraphs 6-7 

The extant standard refers to the final assessment of capabilities and competence 
normally being ‘in addition to purely academic qualifications’ and ‘beyond undergraduate 
level’. These points appear to have been lost in the proposed standard, and this may be 
interpreted as a lowering in expectations regarding the level of assessment. 

The wording of paragraphs 6 and 7 (and also paragraphs 12 and 23) in the extant 
standard indicates that the final assessment should be towards the end of the pre-
qualification education programme. There are benefits to this approach, particularly in 
ensuring that the learning from the breadth of the curriculum, which in some cases will 
have focused on demonstrating knowledge up to that point, can be assessed in a more 
integrative and practical manner. Reducing the emphasis on the final assessment being 
towards the end of the pre-qualification period may potentially lead to less assessment 
of an integrative and practical (or ‘real-world’) nature. The final assessment currently 
applied in the CIPFA professional qualification ensures that there is a rigorous test of 
professional competence immediately prior to qualification, giving the opportunity for a 
more integrative or synthetic style of test, bringing together the range of content 
covered in previous stages of IPD and previous assessments. 

We would therefore recommend that some reference to the positioning of a final 
assessment of capabilities and competences towards the end of the pre-qualification 
education programme should be reinstated. This could be as a recommendation, rather 
than being mandatory, and is in line with current practice amongst UK professional 
accountancy bodies. One option would be to amend the wording in the second bullet 
point in paragraph A3 to ‘a series of examinations that focus on different areas of 
competence, conducted throughout IPD and at the end of IPD’. 

 


