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COMMENTS ON THE  IESBA EXPOSURE DRAFT 

Proposed Change to the Definition of Those Charged with Governance 
(July 2012) 

 

 

Question 1: Do respondents agree with the proposed change to more closely align the 
definition of “those charged with governance” to the definition contained in ISA 260, 
Communication with Those Charged with Governance?  

Responses to requests for specific comments. 

 
ASSIREVI agrees with the proposed change to the definition of “those charged with governance”. 
It is appropriate for the definition contained in the Code of Ethics to be aligned to the definition in 
ISA 260. This alignment will provide greater clarity for practitioners by eliminating any possible 
confusion that could arise from a definition that is different from ISA 260.   
 
We note that the proposed definition of “those charged with governance” includes among others 
“management personnel”. We also note that ISA 260 contains a definition of “management” as 
“The person(s) with executive responsibility for the conduct of the entity’s operations. For some 
entities in some jurisdictions, management includes some or all of those charged with governance, 
for example, executive members of a governance board, or an owner-manager”. 
 
On the other hand the Code of Ethics contains a definition of “director or officer” as “those 
charged with the governance of an entity, or acting in an equivalent capacity, regardless of their 
title, which may vary from jurisdiction to jurisdiction”. We question whether an officer is always 
a member of “those charged with governance”. While a Chief Executive Officer will almost 
always be one of “those charged with governance” other members of management with titles such 
as Chief Compliance Officer, Chief Information Officer or Chief Accounting Officer are clearly 
not charged with “overseeing the strategic direction” of an entity but rather are charged with 
specific management duties. We note that ISA 260 refers to “directors” as being part of “those 
charged with governance” while officers are not mentioned at all. 
 
In our opinion, for greater clarity, it would be useful to provide a definition of the term 
“management” and include in the Code of Ethics the same definition that is included in ISA 260. 
We also believe that the definition of “director or officer” be corrected so as to avoid suggesting 
that all corporate officers are “charged with governance”. 
 
 
Question 2: Do respondents agree that in each case as noted in the Exposure Draft, 
communication to “those charged with governance or a subgroup thereof” would be 
appropriate?  
 
It is proposed to state throughout the Code of Ethics, in each case communication to those 
charged with governance is required, that such communication be to “those charged with 
governance or a sub-group thereof”. We believe that the wording is cumbersome and question 
whether it meets the purpose of reminding practitioners that communicating with a sub-group may 
be sufficient. Paragraph 290.28 provides a comprehensive explanation as to what constitutes 
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communicating with those charged with governance including when communicating with a sub-
group is acceptable. Accordingly, we see no reason for the words “or a sub-group thereof” to be 
repeated throughout the Code. We also note that, as currently constructed, practitioners may be 
led to think that communicating to a sub-group is always an acceptable alternative to 
communicating with the wider group when in fact it is not, as explained in paragraph 290.28.  
 
 
 
 
Milan, 31 October 2012 
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