Skip to main content
Available Languages:

Proživljavamo tegobna i teška vremena. Ali proživljavamo ih zajedno. Da bismo uspješno prebrodili ovo novo okruženje, profesionalne računovodstvene organizacije (PAO) moraju učiti jedna od druge i međusobno se podržavati što je više moguće – a to znači da moramo biti stalno povezani.

Ibero-američke profesionalne računovodstvene organizacije i interesne grupe su se brzo okupile – preko 25 predstavnika iz 13 različitih jurisdikcija i Međuameričkog računovodstvenog udruženja – krajem marta na videokonferenciji pomoću Zooma da bi razgovarale o svojim strategijama i planovima za ovu jedinstvenu situaciju. U duhu saradnje, dijelimo neke od izazova, ideja i rješenja o kojima se razgovaralo. Nadamo se da će oni podstaknuti neke nove ideje u vašim profesionalnim računovodstvenim organizacijama kako prebroditi ovo „novo normalno" vrijeme.

Širenje s velikom vjerodostojnošću. Profesionalne računovodstvene organizacije imaju ključnu ulogu u širenju regulatornih promjena tokom pandemije COVID-19. Vlade širom svijeta ubrzano provode različite mjere kako bi se izborile sa socijalnim i ekonomskim uticajima virusa.  S druge strane, klijenti traže savjet svojih računovođa o tome šta te promjene znače za njihovo poslovanje. S obzirom na značajan broj dostupnih dezinformacija, može biti teško razumjeti regulatorne promjene. Profesionalne računovodstvene organizacije trebaju pojačati komunikaciju sa svojim članovima i poslovnom zajednicom o uticajima. Neke profesionalne računovodstvene organizacije su također otvorile ili preusmjerile već postojeće tehničke telefonske linije i namjenske račune elektronske pošte kako bi pomogle svojim članovima da odgovore na upite.

Elektronsko učenje je „novo normalno". Kulturne promjene dramatično utiču na ibero-američke profesionalne računovođe. Tradicionalno, računovođe lično pohađaju aktivnosti obuke u okviru svog kontinuiranog profesionalnog razvoja. Sada je elektronsko učenje jedino rješenje. Profesionalne računovodstvene organizacije drže korak s ovim promjenama koristeći različite medijske platforme za komunikaciju sa svojom publikom, neke besplatne a neke plaćene, kako bi osigurale kontinuitet usluge. Najjednostavnija rješenja su nekad i najefikasnija—YouTube je besplatan resurs i neke profesionalne računovodstvene organizacije koriste ovu platformu da redovno postave video zapise za važne poruke i obuku.

Rizik likvidnosti. Glavni kratkoročni uticaj, kao rezultat COVID-19, posebno na mala preduzeća i samostalne poduzetnike, je nivo likvidnosti. Gledano kratkoročno, oni će vjerovatno biti najteže pogođeni. Kako većina preduzeća ne radi, uskoro će se osjetiti manjak likvidnosti. To će uticati na računovođe, revizore a profesionalne računovodstvene organizacije su iskreno rekle da za ovo nema lakog rješenja.

Zalaganje za potrebne promjene. Ono što profesionalne računovodstvene organizacije mogu uraditi da podrže svoje članove je da se zalažu za njih i one to rade nevjerovatnom brzinom. Već je urađeno mnogo posla sa vladama i regulatorima kako bi se omogućila fleksibilnost u računovodstvenim i revizijskim obavezama, posebno u vezi sa prudužavanjem rokova za podnošenje poreznih prijava. Neke su istakle inicijative za donošenje finansijskih politika koje će garantirati kreditne linije za mala i srednja preduzeća i samostalne poduzetnike.

Prelazak na rad na daljinu. Većina profesionalnih računovodstvenih organizacija već ima uspostavljene postupke za rad na daljinu. Prvenstveni izazov nije promjena tehnologije, već promjena rutine. Saosećanje i razumijevanje dok se svi prilagode promjenama može potrajati neko vrijeme.

Nastavite posjećivati IFAC-ovu web stranicu posvećenu COVID-19 za nove informacije.

Image
Manuel Arias
Manuel Arias

Principal, IFAC

Manuel Arias serves as a Principal at the International Federation of Accountants (IFAC), where he plays a pivotal role in enhancing membership engagement, shaping policy, and organizing data collection within the financial regulatory landscape. Manuel coordinates with diverse stakeholders across Latin America, North America, and select European regions. His collaborations extend to professional accountancy organizations, regulatory bodies, public authorities, professional firms, development banks, and various non-accountancy entities, fostering robust partnerships and advancing the profession's objectives.

Manuel started his career in the Colombian Red Cross before transitioning into the accountancy profession with the Colombian National Institute of Public Accountants, leading the strategy and public policy before joining IFAC in 2014, where he has helped to drive the organization's strategic initiatives.

Manuel has a Master of Business Administration (MBA) from the Universidad de Los Andes—Colombia and a degree in Economics from the Universidad Nacional de Colombia.