Skip to main content
Available Languages:

Prije sedmicu dana bih vam rekao da mislim kako je izraz nezapamćena vremena pretjeran. Rekao bih vam kako sam uvjeren da će se stvari uskoro vratiti u normalu. Promijenio sam pjesmu.

Prvo i najvažnije, želim da znate da je IFAC ovdje kako bi podržao naše organizacije članice širom svijeta. Jasno nam je da je ova javnozdravstvena kriza pogodila naše članice na različite načine i zato IFAC ostaje otvoren da pruži pomoć, podršku i savjet. Na neke od naših članica COVID-19 možda još nije uticao toliko kao na nas u SAD-u, Evropi ili Kini. Iako se nadamo da će se ove jurisdikcije i dalje suočavati sa malim brojem oboljelih i manjim uticajem, neke profesionalne računovodstvene organizacije (PRO) možda ne osjećaju koliko je hitno da poduzmu potrebne korake kako bi se pripremile za rad na daljinu ako to postane neophodno.  

Vjerujem da bi ovo mogla biti skupa pogreška. Naučite nešto iz naših iskustava i sada planirajte rad na daljinu.

Prije sedmicu dana, svi zaposlenici IFAC-a su počeli raditi od kuće. Veoma sam zahvalan što smo se dobro pripremili za to. Već neko vrijeme smo uveli fleksibilnu radnu politiku, a ja redovno radim na daljinu posljednjih par godina. Prije otprilike godinu dana odlučili smo  koristiti Microsoft 365 i Zoom za većinu naših angažmana i sastanaka. Iako nije uvijek lako, i iskustvo nije isto kao kad se radi o fizičkim sastancima, ovi digitalni alati omogućavaju virtuelni angažman i produktivnost. Naravno, ono što je nekada bilo lijepo imati sada se mora imati, tim više što se radi o međunarodnoj organizaciji. Svi se prilagođavamo na to da radimo od kuće u sljedećih nekoliko sedmica, možda i mjeseci. To svakako predstavlja izazov ali, gledano u cjelini, uspostavili smo sisteme da budemo djelotvorni i prebrodimo ovo bez problema.

Kako se situacija sa COVID-19 razvija, tako vidimo da mnoge naše organizacije članice prave slične promjene u načinu rada. Kao i IFAC, neke su se dobro pripremile da usmjere rad zaposlenika i angažovanje na daljinu. Naše organizacije članice vjerovatno imaju veće izazove u pružanju kontinuiranog profesionalnog razvoja (KPR) i ispita svojim članovima. Mnoge razvijaju nova poboljšanja svojih već snažnih virtuelnih operacija, koje će dobro služiti njihovoj organizaciji, čak i nakon što COVID-19 bude iza nas.

U IFAC-u smo prikupili resurse i iskustva iz svoje mreže kako bismo podijelili saznanja i materijale na našoj web stranici. Pokrenuli smo COVID-19 namjensku stranicu za objedinjavanje važnog sadržaja i informacija koji nam mogu pomoći da se krećemo kroz ova nezapamćena vremena. Mnoge naše organizacije članice su utrle put u kreiranju hub-ova sadržaja vezanih za COVID-19; ova web stranica spaja te resurse na jednom mjestu, dodajući informacije iz drugih ključnih izvora kao i naše sopstvene spoznaje.

Tokom sljedećih dana i sedmica ćemo razvijati i organizirati ovu web stranicu a rado ćemo primati i dodatne sadržaje za koje vjerujete da mogu pomoći drugima u ovoj profesiji.  

Još jednom, za one organizacije članice koje se još nisu odlučile da preusmjere svoj rad, pozivam vas da odmah formulišete plan za to. Ovo se može početi malim korakom, namjenskim telefonskim brojem ili e-mailom za podršku vezanu za zabrinutosti svojih članova. Zatim može da preraste u namjensku web stranicu, dokument ili poštu. Na kraju bi se to idealno pretvorilo u sistem na nivou organizacije koji bi mogao pružati usluge članovima virtuelno.

Ovo nije samo obična gripa, i ne vjerujem da će iz ove situacije ijedna zemlja izaći nepromijenjena. Mnogo je bolje biti pripremljen i ne koristiti plan, nego biti nespreman.