Skip to main content
Available Languages:

Ovo su izazovna i teška vremena. Životi su nam se promijenili, i lično i profesionalno, a svijet oko nas je stao, što utiče na nacionalne i globalne ekonomije.

Dok traje kriza, računovodstvena profesija ima važnu ulogu u podršci vladama, poslovnim subjektima i svojim članovima. Profesionalne računovodstvene organizacije moraju se pozabaviti neposrednim potrebama kako bi ostale finansijski održive za svoje članove i druge zainteresirane strane. Postoje dugoročne mogućnosti koje se moraju identificirati sada, i po kojima se mora djelovati, da bismo bili uspješni u novom okruženju koje će nastati kad prođe kriza.

9. aprila 2020. godine, predstavnici profesionalnih računovodstvenih organizacija iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Rumunije su se okupili i učestvovali u virtuelnoj diskusiji koju je omogućio IFAC da bi razmijenili ideje i iskustva vezana za odgovor na krizu izazvanu COVIDOM-19. Članovi IFAC-ovog Odbora za razvoj profesionalnih računovodstvenih organizacija su učestvovali kao posmatrači ali su dali i svoj doprinos u diskusiji. 

Razgovor je bio fokusiran na tri glavna područja odgovora na krizu: tekuće aktivnosti, pružanje usluga članovima i angažman s regulatorima. Predstavnici profesionalnih računovodstvenih organizacija su razmijenili iskustva o pristupima koje su zauzeli, izazovima sa kojima su se suočili i načinima na koje su ih prevazišli ili ih prevazilaze.

Tekuće aktivnosti

Većina zemalja u regiji zatvorena je od sredine marta i prebacila se na rad na daljinu. Bilo je to izazovno iskustvo zbog nedostatka tradicije i iskustva u radu na daljinu, kao i zbog nedostatka potrebne opreme i softvera. Neke od dosad naučenih lekcija su:

 • Održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja zaposlenih je od presudnog značaja. Kad se vratimo u normalu, što će najvjerovatnije biti “novo” normalno stanje, sveukupno zdravlje zaposlenih će biti ključno za preživljavanje. Neki od pristupa koje su zauzele profesionalne računovodstvene organizacije u regiji su:
  • omogućavanje maksimalne fleksibilnosti zaposlenicima dok se prilagođavaju na rad od kuće,
  • osiguravanje stalne komunikacije putem redovnih pojedinačnih i grupnih sastanaka radi angažiranja osoblja i
  • pružanje mogućnosti za povezivanje uz istovremeno promišljanje načina za održavanje motivacije zaposlenika.
 • Ulaganje u softverske platforme i alate - poput SharePoint, Microsoft Office 365, Zoom, Adobe Connect, Yammer, TeamViewer - korisno je i kratkoročno i dugoročno, jer će ove platforme i alati pomoći profesionalnim računovodstvenim organizacijama da povećaju svoju efektivnost i efikasnost digitalizacijom internih i eksternih operacija.
 • Česta komunikacija sa osobljem i volonterima od najveće je važnosti za osiguranje kontinuiteta i efikasnosti. Iako su mnoge profesionalne računovodstvene organizacije uvele redovne sastanke sa zaposlenicima, kontaktiranje s volonterima nije bilo tako efikasno.

Usluge za članove

Da bi ostale relevantne i finansijski održive, profesionalne računovodstvene organizacije moraju naći načine da nastave pružati usluge svojim članovima.

 • Prioritet za profesionalne računovodstvene organizacije je identificiranje i pružanje novih usluga za svoje članove kako bi im pomogle da odgovore na krizu. Takve usluge, između ostalog, mogu uključivati prenošenje i tumačenje novih vladinih politika i propisa, načine pristupa finansijskoj pomoći, konsultacije o pružanju usluga revizije u virtuelnom okruženju, podršku malim i srednjim subjektima.
 • Brzina komunikacija je ključna u promjenjivom okruženju. Različiti oblici komunikacije mogu, između ostalog, obuhvatati kombinaciju dnevnih ažuriranja web stranice, profila na društvenim medijima, biltene, upozorenja na vijesti, telefonske linije za pomoć, webinare.
 • Poboljšanje prakse upravljanja informacijama i njihovo uključivanje u svakodnevne aktivnosti pomoći će profesionalnim računovodstvenim organizacijama da bolje zadovolje potrebe svojih članova u budućnosti.
 • Pružanje besplatnih ili usluga po sniženim cijenama, poput webinara, savjetovanja, linija za pomoć i odgađanje plaćanja članarine - pomoći će da se održi baza članstva, posebno u slučajevima kada članstvo u profesionalnim računovodstvenim organizacijama nije obavezno a konkurencija je faktor koji se treba imati na umu.
 • Procjena alternativnih načina provođenja ispita, kontinuiranog profesionalnog razvoja i drugih modula učenja. Moguće je anketiranje članova da se utvrde njihove preferencije, efikasno planiranje rasporeda pomoći će da se umanje poremećaji u ispitima i programiranju kontinuiranog profesionalnog razvoja.  

Angažman s regulatorima

Profesija u regionu uglavnom je regulisana na državnom nivou, a vlade i regulatori uspostavljaju „pravila igre”.

U ovom okruženju:

 • Važno je održavati blizak dijalog s vladom kako bi se razumio njen odgovor i efikasno prenio članovima.
 • Bitno je biti hrabar i proaktivan u pružanju tehničke ekspertize profesionalnih računovodstvenih organizacija i njihovih resursa.
 • Imperativ je osigurati da odgovor vlade nije samo kratkoročno, već dugoročno održivo rješenje koje uzima u obzir potrebe poslovnih subjekata, ekonomije i profesije.
 • Ova kriza predstavlja priliku da se vaša profesionalna računovodstvena organizacija potvrdi ili uspostavi kao strateški partner vlade.

I na kraju, najvažnija lekcija koju smo do sada naučili - trebamo više sarađivati, više slušati jedni druge, djelujući promišljeno i sa solidarnošću. Ovo su teška vremena, ali proživljavamo ih zajedno i prebrodićemo ih – zajedno.  

 

Image
Maria Chuvasheva

Former IFAC Senior Technical Manager, Quality and Development, IFAC

Maria Chuvasheva was a senior technical manager within IFAC's Quality and Development team. As part of the IFAC Member Compliance Program, Maria worked with professional accountancy organizations from Eastern and Southern Europe, supporting them in adopting and implementing international standards in their jurisdictions and ensuring fulfillment of IFAC membership obligations. She also led the member and country profile reporting initiative, which focuses on providing global stakeholders with data and analysis on adoption and implementation status of international standards and best practices and PAOs’ role in the process. Before joining IFAC, Maria spent nine years with the Financial Standards Foundation, a private sector initiative focused on monitoring adoption of 12 Key Standards for Sound Financial Systems for sound financial systems. She holds master’s degrees in Philology and Economics from St. Petersburg University (Russia) and a Master of International Affairs degree from Columbia University (USA).

Image
Jelena Misita

Chair

Ms. Jelena Misita is Chair of the IFAC PAO Development & Advisory Group, having been a member since January 2018 nominated by the Union of Accountants, Auditors and Financial Workers of Federation of Bosnia and Herzegovina (UAAFWFBH).  

Ms. Misita is a member of the Board of the UAAFWFBH and also serves on various profession-focused boards, committees and represents her country in international organizations. In March 2020, she became a member of the state-level Accounting and Auditing Commission of Bosnia and Herzegovina that  is involved in regulation of the accountancy profession, including education matters. Ms. Misita has vast experience in PAO development and strengthening the accountancy profession in jurisdictions that require both strategic and practical assistance in adoption and consistent implementation of high standards of professionalism. For over 10 years Ms. Misita has served as the CEO of Revicon, a company concerned with business consulting, research and development