Skip to main content
Available Languages:

Mentalno zdravlje i dobrobit nisu samo trend ili pomodna fraza. Taj problem je stvaran i moramo se njime pozabaviti – ne samo u javnom interesu već i u interesu čovječanstva. Epidemija COVID-19 je naglo skrenula pažnju na njega. Svakodnevne promjene, socijalna distanciranost i oprez neminovno izazivaju anksioznost i stres. Poduzeća, posebno mala poduzeća, više su nego ikad prije osjetljiva na stalno rastući ljudski utjecaj.

Kao profesija, općenito smo usmjereni na financijske ishode i usredotočeni na brojke. Međutim, kad se odmaknemo od svoje profesije, u osnovi je naša svrha poboljšati kvalitetu života onih s kojima komuniciramo. Kao pouzdani savjetnici, računovođe često imaju najdublje povjerenje klijenata  i u njihovim najtežim životnim događajima. To nosi značajnu težinu. To znači da i profesionalne računovođe moraju voditi računa o svojoj dobrobiti kako bi pružili najbolju uslugu svojim klijentima.

COVID-19 bio je poziv za buđenje u cilju istinske povezanosti naših globalnih društava i kolektivnih odgovornosti. Također, ovo vjerojatno neće biti posljednja javnozdravstvena kriza u svijetu, a profesionalne računovodstvene organizacije mogu biti neprocjenjivi resursi za članove i klijente u ovim vremenima iskušenja.

Institut javnih računovođa (IPA) zauzeo je čvrst stav po pitanju zagovaranja i konsultacija o mentalnom zdravlju vlasnika malih poduzeća i spreman je podijeliti s drugima ono što smo naučili u tom procesu.

Izgradnja baze dokaza

Za vrijeme konsultacija s vlasnicima malih poduzeća tijekom 2017. i 2018. godine, Institut javnih računovođa (IPA) je dobio značajan broj odgovora o pogoršanju mentalnog zdravlja vlasnika malih poduzeća. Takav odgovor je bio neočekivan i postao je vrlo jaka nit. Uslijedila je poplava odgovora o iskustvima članova i njihovih klijenata. Od tragičnih ishoda do vlasnika poduzeća koji se osjećaju poraženo, bilo je jasno da se ovo pitanje treba istražiti.  Očekujemo da će se ovo samo nastaviti povećavati zbog trenutnog poslovnog okruženja.

Također smo primijetili ključni pozitivan trend za računovodstvenu profesiju: 95% anketiranih vlasnika malih poduzeća izvijestilo je da su se njihovo mentalno zdravlje i dobrobit poboljšali kada su angažirali javnog računovođu. Ovo je važna poruka upravo u ovom trenutku—socijalno distanciranje ne znači i izolaciju. Mala poduzeća nisu sama. Nisu ni profesionalne računovođe. Telefonski pozivi, e-mailovi i virtualni sastanci i dalje se mogu odvijati između klijenata i članova profesionalnih računovodstvenih organizacija (PAO) kako bi se javili, procijenili trenutne okolnosti i zajedno formulirali plan.  

Kao PAO, smatrali smo da je najvažnije usmjeriti fokus zalaganja za ovo pitanje koristeći istraživanje koje smo proveli. Pokrenuli smo javnu kampanju koja je kulminirala okruglim stolom s australijskim premijerom 2019. godine. Ovo je dovelo do toga da je nekoliko međuvladinih i radnih timova po djelatnostima izradilo politička rješenja i uspostavilo financiranje sveobuhvatnih intervencija za male tvrtke. Australska vlada je od tada razvila mapu puta za reforme u suradnji s profesijom i medicinskom zajednicom.

Praktična podrška našim članovima

Iz perspektive profesionalne računovodstvene organizacije (PAO), morali smo razviti praktična rješenja i osigurati edukacijsku bazu za članove u cilju jačanja svijesti i brzog pružanja praktične podrške. U suprotnom bismo riskirali da se naši članovi osjećaju nemoćnima pružiti podršku svojim klijentima. Ovo nije zamišljeno da pretvori javne računovođe u  liječnike, već da poveća njihovu sposobnost prepoznavanja narušenog mentalnog zdravlja i osnaži ih za teške razgovore s klijentima.

Naš cilj je osigurati, onda kad je to potrebno, da se klijenti upute i dobiju pristup stručnoj liječničkoj podršci što je prije moguće. Proveli smo obuku i certifikaciju o pružanju prve pomoći za mentalno zdravlje u suradnji s Mental Health First Aid Australia, koji je jedan od naših najtraženijih programa profesionalnog usavršavanja. Pored toga, moramo osigurati zaštitni mehanizam za podršku javnim računovođama koji se suočavaju s ovim problemima.  Sukladno tome, provodimo liniju podrške za profesionalno savjetovanje članova, čiji utjecaj pokazuje vrlo pozitivne prve znakove. Budući da naši članovi mogu imati vlastitu malu tvrtku, očekujemo da se ova podrška u vidu savjetovanja pokaže osobito važnom.

Biti spremni za budućnost

O mentalnom zdravlju se treba brinuti dugoročno i Institut javnih računovođa (IPA) je zauzeo dugoročni pristup u pružanju podrške svojim članovima. Ugradili smo mentalno zdravlje u redizajn profesionalnog programa Instituta javnih računovođa (IPA). Prva faza obuhvaća suštinu temeljnih računovodstvenih postavki, dok druga faza uključuje poslovnu strategiju, analizu podataka, a sada je fokus i na dobrobiti. Nadamo se da će ovo osigurati sistemski pristup razvoju održive ponude stručnjaka opremljenih za izazove suvremenog profesionalca.

Jednostavno rečeno, računovođe u svom angažmanu interveniraju i emocionalno. Skoro stalno pratimo utjecaj umjetne inteligencije na našu profesiju. Ali COVID-19 nas je dramatično podsjetio da nam je budućnost nepoznata. S obzirom na visoku razinu neizvjesnosti i ključnu ulogu koju profesionalci igraju kao pouzdani savjetnici - i osobno i profesionalno - nikada nije bilo važnije vrijeme za bavljenje problemima mentalnog zdravlja, razvoj sveobuhvatnih planova i pružanje praktičnih rješenja.

Profesionalne računovodstvene organizacije (PAO): potrudite se za dobrobit naše profesije, posebno sada. Podržavanje cjelokupne dobrobiti naših članova je nešto što možemo učiniti da uistinu budemo spremni za budućnost. Izazovite svoje članove da izađu vani na svježi zrak (Udruge sada imaju sjajan članak o fitness izazovu za članove). Razmislite da privremeno iskoristite svoje povjerljive etičke linije kako biste omogućili podršku savjetovanju članovima. Što je najvažnije, prenesite svojim članovima da ste uz njih u svemu ovome.  Ako ovaj proces poboljša život samo jedne osobe, sigurno se isplati.  

 

Image
Andrew Conway

Prof. Andrew Conway, FIPA, FFA, joined the IFAC PAO Development & Advisory Group in January 2019 after being nominated by the Institute of Public Accountants (IPA).

Prof. Conway has been the Chief Executive Officer of IPA since May 2009, which at the time made him the youngest CEO of a public entity at the age of 28. He has been recognized for IPA’s transformation from its former name, National Institute of Accountants, into a leading and legally recognized professional accountancy body in Australia and the region. His leadership of IPA led to the organization’s recognition as the most innovative accounting body in Australia in 2012 by BRW.

Prior to working with IPA, Prof. Conway was an Australian Government Treasury Ministry Chief of Staff and Senior Advisor. In 2001, he was awarded the Centenary of Federation Medal through the Order of Australia and in 2011, he was awarded Australian Young Professional of the Year and appointed a Professor of Accounting at the Shanghai University of Finance and Economics (honoris causa). That same year he was appointed by the Governor of Victoria as a Director of Eastern Health.

Prof. Conway was awarded the Australian Financial Review, Boss Magazine Young Executive of the Year in 2014. And in 2015, he was awarded the Deakin University Young Alumni Award for his outstanding and significant contribution to the profession and to the community. The following year, he was presented with a Distinguished Fellow award by the Vice-Chancellor of Deakin University and appointed as an Adjunct Professor at the University where he lectures for Deakin's MBA program.

A long-standing advocate for small business, Prof. Conway has been championing the cause of small business policy and is regarded as one of the key activists of the future of small- and medium-sized entity policy in Australia.