Skip to main content

Ако ваша професионална рачуноводствена организација још увек не ради на даљину, искористите ово кључно време за планирање

IFAC Quality & Development  | 
Available Languages:

Пре седмицу дана бих вам рекао да мислим да је израз незапамћена времена претеран. Рекао бих вам да сам уверен да ће се ствари ускоро вратити у нормалу. Променио сам песму.

Прво и најважније, желим да знате да је IFAC овде да би подржао наше организације чланице широм света. Јасно нам је да је ова јавноздравствена криза погодила наше чланице на различите начине и зато IFAC остаје отворен да пружи помоћ, подршку и савет. На неке од наших чланица COVID-19 можда још није утицао толико као на нас у САД-у, Европи или Кини. Иако се надамо да ће се ове јурисдикције и даље суочавати са малим бројем оболелих и мањим утицајем, неке професионалне рачуноводствене организације (ПРО) можда не осећају колико је хитно да подузму потребне кораке да би се припремиле за рад на даљину ако то постане неопходно.  

Верујем да би ово могла бити скупа погрешка. Научите нешто из наших искустава и сада планирајте рад на даљину.

Пре седмицу дана, сви запосленици IFAC-а су почели да раде од куће. Веома сам захвалан што смо се добро припремили за то. Већ неко време смо увели флексибилну радну политику, а ја редовно радим на даљину последњих пар година. Пре отприлике годину дана одлучили смо да користимо Microsoft 365 и Zoom за већину наших ангажмана и састанака. Иако није увек лако, и искуство није исто као кад се ради о физичким састанцима, ови дигитални алати омогућавају виртуелни ангажман и продуктивност. Наравно, оно што је некада било лепо имати сада се мора имати, тим више што се ради о међународној организацији. Сви се прилагођавамо на то да радимо од куће у следећих неколико седмица, можда и месеци. То свакако представља изазов али, гледано у целини, успоставили смо системе да будемо делотворни и пребродимо ово без проблема.

Како се ситуација са COVID-19 развија, тако видимо да многе наше организације чланице праве сличне промене у начину рада. Као и IFAC, неке су се добро припремиле да усмере рад запослених и ангажовање на даљину. Наше организације чланице вероватно имају веће изазове у пружању континуираног професионалног развоја (КПР) и испита својим члановима. Многе развијају нова побољшања својих већ снажних виртуелних операција, које ће добро служити њиховој организацији, чак и након што COVID -19 буде иза нас.

У IFAC-у смо прикупили ресурсе и искуства из своје мреже како бисмо поделили сазнања и материјале на нашој wеb страници. Покренули смо COVID-19 наменску страницу за обједињавање важног садржаја и информација који могу да нам помогну да се крећемо кроз ова незапамћена времена. Многе наше организације чланице су утрле пут у креирању hub-ова садржаја везаних за COVID-19; ова wеb страница спаја те ресурсе на једном месту, додајући информације из других кључних извора као и наше сопствене спознаје.

Током следећих дана и седмица ћемо развијати и организовати ову wеb страницу а радо ћемо примати и додатне садржаје за које верујете да могу помоћи другима у овој професији.  

Још једном, за оне организације чланице које се још нису одлучиле да преусмере свој рад, позивам вас да одмах формулишете план за то. Ово се може почети малим кораком, наменским телефонским бројем или имеилом за подршку везану за забринутости својих чланова. Затим може да прерасте у наменску wеb страницу, документ или пошту. На крају би се то идеално претворило у систем на нивоу организације који би могао пружати услуге члановима виртуелно.

Ово није само обична грипа, и не верујем да ће из ове ситуације иједна земља изаћи непромењена. Много је боље бити припремљен и не користити план, него бити неспреман.